Recent

Volkswagen Transporter T5 startblokkering inleren mislukt

Aanpassen motor-ecu aan wegrijblokkering

Wanneer een motormanagement computer vervangen wordt, dan moet deze aangepast worden aan de wegrijblokkering van het voertuig. Om deze aanpassing te kunnen uitvoeren is in de meeste gevallen originele diagnose apparatuur noodzakelijk. Dit soort werkzaamheden worden dan ook veelal uitgevoerd door merkdealers of merkspecialisten die beschikken over deze originele diagnose apparatuur. Ook wij beschikken over originele diagnose apparatuur voor veel merken.

De Volkswagen Transporter T5 uit deze blog had een defecte motormanagement computer. De computer zit onder de accu in een zogenaamde E-box gemonteerd. Hier was water ingekomen, met alle gevolgen van dien.

Het autobedrijf dat de diagnose aan de Transporter T5 had gesteld, wilde uit kosten oogpunt een tweedehandse motor-ecu monteren. Na de inbouw van de donor motor-ecu werd de bedrijfswagen bij een Volkswagen merkspecialist gebracht voor het inleren van de startblokkering. De merkspecialist beschikte over het VAG ODIS diagnose systeem met een GeKo verbinding. De GeKo verbinding is nodig om werkzaamheden aan startblokkeringen te kunnen uitvoeren. Vreemd genoeg wilde het maar niet lukken om de motormanagement computer en de startblokkering op elkaar in te leren. Telkens werd in ODIS een vreemde niet te herleiden foutmelding te geven. Na vier dagen werd besloten om de inleerpogingen te staken.

Origineel Vs Aftermarket

Onze diagnose werkplaats beschikt over zeer veel diagnose apparatuur, waaronder ook het originele VAG ODIS diagnose systeem met GeKo verbinding. Bij de T5 was inmiddels duidelijk geworden dat de aanpassing van de wegrijblokkering via het ODIS systeem met GeKo verbinding niet uitgevoerd kon worden.

Om een dergelijke reparatie toch te kunnen uitvoeren zijn specifieke kennis, informatie en tools noodzakelijk. Kennis van de opbouw en werking van de wegrijblokkering. Informatie in de zin van gegevens die nodig zijn om het donor motormanagement juist te gaan laten functioneren en tools om de daadwerkelijke aanpassingen te kunnen uitvoeren. 

De Volkswagen Transporter T5 is weer terug naar zijn eigenaar. Met een goed werkende wegrijblokkering. De methode om de startblokkering softwarematig te deactiveren vinden wij een zeer slechte reparatie. Ook weten we uit ervaring dat dit andere problemen kan veroorzaken. 

Contact

Wilt u contact met onze techneuten? Via T 0416-691396 kunt u ons bereiken. Een email sturen kan via deze website

Reacties (0)

Reactie toevoegen
Vul het formulier hieronder in om als eerste te reageren op dit artikel.

Reageren op het artikel

© 2018 | Autobedrijf Wout Bouman | Bosch Car Service