Recent

Seat Ibiza ST startblokkering volledig overhoop

Toenemende complexiteit startblokkering

Inmiddels hebben we een aantal blogs geschreven over de complexiteit van moderne startblokkeringen. Dat we met dit onderwerp een actueel probleem hebben aangeroerd, blijkt wel. Na de VW Polo en de VW Golf VI met wegrijblokkeringsellende kregen we nu weer een Seat Ibiza ST aangeboden die volledig overhoop lag.

De Ibiza ST is afgeleverd in Wijk en Aalburg

De voorramen zijn dichtgeplakt

Seat Ibiza ST startblokkering defect

Wat was er aan de hand met deze Seat Ibiza ST? Een autobedrijf uit het Noordoosten van Nederland concludeert dat het 5 Volt sensor circuit van het motorregelapparaat defect is. Na contact gehad te hebben met de plaatselijke Seat dealer wordt besloten om een tweedehandse motormanagement computer te monteren. Daar het motorregelapparaat een onderdeel is van de startblokkering dienen na montage een aantal programmeringen te worden uitgevoerd. Hiervoor werd de auto bij de Seat dealer gebracht.

Zo gezegd zo gedaan. Alleen lukte het bij de Seat dealer niet om de wegrijblokkering helemaal succesvol te programmeren. Nadat de donor motormanagement computer was geprogrammeerd werden de sleutels niet meer herkend. Van alles probeerde men, zonder resultaat. We zullen een opsomming maken:

Een nieuwe motormanagement computerEen nieuw combi-instrumentTwee nieuwe sleutelsCombi-instrument laten inspecteren door elektronica revisiebedrijf #block-yui_3_17_2_1_1451747484864_41157 .sqs-gallery-block-grid .sqs-gallery-design-grid { margin-right: -20px; }#block-yui_3_17_2_1_1451747484864_41157 .sqs-gallery-block-grid .sqs-gallery-design-grid-slide .margin-wrapper { margin-right: 20px; margin-bottom: 20px; }

De sleutels worden niet meer herkend

Logisch dat het autobedrijf en natuurlijk de auto eigenaar zich zorgen begonnen te maken over de kosten. Inmiddels was een kleine maand verstreken en nog steeds was men niks verder gekomen met de Seat. Ook de technische support van de Nederlandse Seat importeur wist zich geen raad met het probleem aan de startblokkering. 

Advies ga naar de specialist

Het autobedrijf adviseerde de Seat dealer om contact met ons op te nemen. Die deden echter niets met het advies. Hierop besloot het autobedrijf om de Seat dan maar in Wijk en Aalburg te brengen. Een flinke rit, echter niet voor niets.

Tijdens het telefonisch onderhoud met het autobedrijf hadden we ze verzocht om alle onderdelen die inmiddels vervangen waren in de auto te leggen. We hebben altijd graag het hele verhaal compleet.  

Nadat we onze basis diagnose hadden uitgevoerd en een grondige analyse van het diagnoseverslag, was ons duidelijk waarom de sleutels niet meer ingeleerd konden worden. We konden nu een reparatieplan voor de Seat opstellen. 

Twee permanente foutcodes in de wegrijblokkering maken ons duidelijk waar de oplossing gezocht moet worden

We liepen ons reparatieplan stap voor stap door. Totdat we uiteindelijk de twee sleutels weer konden aanleren op de Ibiza ST. Naast de storingen in de wegrijblokkering had het ABS systeem ook nog een paar vervelende mankementen. Wanneer het combi-instrument wordt los genomen uit de auto, dan springt de ABS codering direct naar nul. Let dus op voordat je een combi-instrument van een moderne VAG auto loskoppelt. 

Twee sleutels van twee sleutels in totaal zijn weer ingeleerd

Kennis, informatie en tools

We hebben het al vaak benoemd. Om een goede diagnose te kunnen stellen zijn Kennis, Informatie en Tools nodig. Waar is het hier dan fout gegaan. Immers de Ibiza ST stond bij een merkdealer. Die beschikt sowieso over de juiste informatie en tools. Ondanks de toegang tot alle werkplaatsdocumentatie en diagnose gereedschappen lukte het niet om dit probleem te tackelen. Wegrijblokkeringen zijn complexe systemen. De opslag van alle gegevens vindt centraal plaats bij de autofabrikant, die weinig documentatie beschikbaar stelt. Bij storingen komt het dus aan op gedegen systeemkennis. Blijkbaar ging het daar mis. 

Contact

Onze techneuten staan u graag te woord. U kunt ze bereiken via T 0416-691396. Een email sturen kan ook. Gebruik daarvoor het formulier op deze website

Reacties (0)

Reactie toevoegen
Vul het formulier hieronder in om als eerste te reageren op dit artikel.

Reageren op het artikel

© 2018 | Autobedrijf Wout Bouman | Bosch Car Service