Recent

Multitronic problematiek

Problemen met de elektronica in de multitronic versnellingsbak

Onze blog over de Audi A6 die niet wilde starten dankzij een defect aan de transmissie en de Opel Easytronic worden veelvuldig geraadpleegd. Regelmatig spreken wij Audi rijders die problemen met hun versnellingsbak ervaren. Echter beschikken deze Audi's over een Multitronic versnellingsbak. Dit type versnellingsbak is een CVT ( Continu Variabele Transmissie ) De Multitronic is als opvolger van de Tiptronic gekomen voor een gunstiger brandstofverbruik en een hoger comfort. Dit type versnellingsbak wordt toegepast in de verschillende Audi modellen met voorwielaandrijving in combinatie met een langsgeplaatste motor. Er zijn een aantal bekende problemen met deze versnellingsbak elektronica. Een veel gehoorde klacht is dat de Audi niet wil starten of het schakelgedrag is niet vlekkeloos. De oorzaak hiervan zijn problemen met het elektronische brein van de versnellingsbak. De elektronica kost al gauw rond de € 900,- exclusief BTW, inbouwen en programmeren.

Alternatief voor nieuw

We zijn dus op zoek gegaan naar een alternatief voor het vernieuwen van de elektronica. We hebben nu een aantal geslaagde reparaties uitgevoerd, waarbij we gebruik hebben gemaakt van gereviseerde versnellingsbak elektronica. Hierdoor durven we nu hardop te zeggen dat we een betrouwbare reparatie kunnen bieden. Het gaat om de elektronica van de Multitronic versnellingsbak in de Audi A4 (type 8EC/D, B7) van 2004 tot 2008 of de Audi A6 (type 4F, C6) van 2004 tot 2011 en andere modellen uitgevoerd met de Multitronic versnellingsbak.

De klachten die we hierin tegen komen zijn:

Niet willen startenAuto schakelt niet in achteruitFoutcodes op sensoren zoals P0706, P0722, P0730, P1793F in displaySlechte schakeleigenschappenBonken tijdens overschakelen

Het onderdeelnummer van de elektronica begint met 01J 927 ... ..

Voorbeeld van ons alternatief

Via een collage bedrijf kregen we een Audi A4 aangeboden voor een spoelbeurt van de transmissie. De klacht van de eigenaar was dat de automaat niet fijn overschakelde. Wij beginnen altijd, voordat we gaan spoelen, met het uitlezen van de elektronica. Bij deze auto stonden er diverse foutcodes opgeslagen. Na het registreren in onze documentatie en vervolgens het wissen van de storingscodes maakten we een proefrit. Dit doen we om de klacht te kunnen verifiëren en om te controleren of de foutcodes op de snelheid-sensoren niet direct terug kwamen. Na een kleine proefrit kwamen de foutcodes al direct terug en was de klacht duidelijk waarneembaar. We belden met het autobedrijf om te vertellen dat spoelen van deze automatische versnellingsbak niet het gewenste resultaat zou gaan geven. Dit omdat er een probleem was met de elektronica van de automatische transmissie.

De kleine en dus dure elektronica van de Multitronic versnellingsbak

Het autobedrijf vroeg ons naar de kosten van nieuwe elektronica. Ook verzochten ze ons een reparatie advies op te stellen. Wij boden het bedrijf twee opties. Een waarbij wij ons alternatief voorlegden en de andere met het gebruik van een nieuwe unit. De Audi eigenaar had zijn keuze snel gemaakt. 

Na het opslaan van de coderingen kon het sleutelwerk beginnen. Tegen meerprijs zouden wij de versnellingsbak voor een nog beter resultaat kunnen spoelen. Vanzelfsprekend is het belangrijk om schoon en secuur te werk te gaan.

Nadat de revisie van de elektronica is uitgevoerd wordt deze samen met nieuwe keeringen, o-ringen en pakkingen gemonteerd. Natuurlijk wordt de versnellingsbak op de juiste manier met de juiste olie gevuld. Hierna controleren we de coderingen en voeren de adapties uit. Tijdens de proefrit controleren we de parameters in de live data. Als we dan tevreden zijn met het resultaat en er geen foutcodes meer terug komen, kan de auto retour afzender.

Wie ziet het verschil??

Contact

Voor een vrijblijvende offerte kunt u contact met ons opnemen via T 0416-691396 of via het formulier op deze website.  Wanneer u het kenteken van uw auto in uw bericht vermeld, dan kunnen wij direct over de juiste voertuig gegevens beschikken. 

Reacties (1)

Reactie toevoegen
Gerrit
1 maand geleden
Audi rijder en zie uw raad en advies vol verwachting te gemoed.
Bij voorbaat mijn dank hiervoor.

Reageren op het artikel

© 2018 | Autobedrijf Wout Bouman | Bosch Car Service