Recent

Mercedes-Benz met koelingsprobleem

Mercedes-Benz waarbij koelvin op hoogste snelheid blijft draaien

De eigenaar van een Mercedes-Benz C200 Kompressor was reeds bij vier autobedrijven geweest die het probleem met zijn auto niet konden oplossen. Diverse onderdelen waren vervangen, maar de koelvin bleef op de hoogste snelheid draaien. Ook werkte de airco niet. Via internet vond hij ons en na telefonisch contact werd een afspraak gemaakt om de Mercedes-Benz naar Wijk en Aalburg te brengen.

De diagnose begint

Als eerste hebben we een complete auto-scan gemaakt en tot onze verbazing stonden er geen foutcodes in het airco systeem. Dit terwijl de airco niet werkte. Deze Mercedes-Benz maakt gebruik van een continue aangedreven compressor voor de airco, dus is het lastig aan de buitenkant te zien of de compressor wel of niet goed functioneert. Ook het motormanagement had geen foutcodes die betrekking hadden op de storingen in de auto. Door een complete auto-scan te maken kwamen we wel foutcodes in de front SAM tegen. De front SAM is een intelligente zekeringenkast die in de motorruimte is geplaatst. Hier stonden onderstaande foutcodes in.

Foutcodes met betrekking tot druk- en temperatuursensor

In onze werkplaats documentatie hebben we het juiste schema erbij gepakt. Hierop lokaliseerde we de juiste connector. Door op deze connector te meten konden we constateren dat de voeding van de sensor wel degelijk uit de SAM module kwam. Ook konden we op die connector het signaal van zowel de temperatuur als de druk meten. Deze signalen waren keurig in orde.

Conclusie:

bedradingscircuit van de sensor is geheel in ordesensor werkt zoals die behoort te werken.

Op de connector meten we de juiste spanningen

Er zou in theorie nog een mogelijkheid zijn van een slecht contact tussen de stekker en de SAM module zelf. Dit hebben we uitgesloten door op de printplaat te meten. Ook daar waren alle signalen aanwezig.

Ook op de printplaat zijn de juiste spanningen aanwezig

Verkeerde onderdelen

De front Sam module is een onderdeel waar diverse configuraties in zitten. Deze kunnen bij de oudere types eenmalig aangepast worden. Een van die configuraties is welk type aircodruk sensor er gebruikt wordt. Hier zijn namelijk verschillende types in mogelijk. Door het onderdeelnummer van deze SAM te controleren met de mogelijke onderdelen die voor dit type toepasbaar zijn, werd al snel duidelijk dat hier een verkeerd onderdeel in zat. De kans dat je een gebruikte SAM met de juiste configuratie vind is erg klein dus werd in overleg met de klant een nieuwe module besteld. Na het monteren en configureren van de nieuwe SAM module werkte de airco weer en ging de koelvin alleen nog draaien als dit nodig was.

Klant tevreden?

Het geeft altijd een voldoening als je een storing hebt kunnen oplossen. De reactie van een tevreden klant is dan altijd erg leuk om te horen, maar extra mooi is het als de klant zijn bevindingen op onze website zet en je waardeert met een 10!

Tevreden klant

Contact

Hebt u ook een dringende vraag over uw Mercedes-Benz en wilt u snel contact met ons? Dat kan via de telefoon 0416-691396 of via het online afspraak formulier.

Reacties (0)

Reactie toevoegen
Vul het formulier hieronder in om als eerste te reageren op dit artikel.

Reageren op het artikel

© 2018 | Autobedrijf Wout Bouman | Bosch Car Service