Recent

BMW X6 active steering probleem

BWM X6 stuurwiel 90 graden verdraaid tijdens rijden

De bestuurder van een BMW X6 werd tijdens een rit plotseling onaangenaam verrast. Het stuurwiel van de X6, die uitgerust was met het Active Steering Systeem, verdraaide plotseling 90 graden. Een vreemde gewaarwording als dit onder het rijden gebeurt! De BMW X6 rijder bracht zijn auto naar zijn garage ter controle van de actieve besturing. Daar werd de X6 uitgelezen. Een koppelsensor gerelateerde foutcode was opgeslagen en kon niet gewist worden. De garage nam contact op met de BMW dealer. Die gaf aan dat een nieuw stuurhuis nodig zou zijn. Men besloot de auto naar Wijk en Aalburg te brengen voor een diagnose.

BMW Active Steering Systeem

Het BMW Active Steering systeem zorgt voor extra stuurcomfort. Een planetaire overbrenging in de stuurkolom zorgt samen met een elektromotor voor een grotere uitslag van de wielen tijdens inparkeren en bij lage voertuigsnelheden. Bij hoge snelheden kan de Active Steering de wieluitslag juist kleiner maken waardoor grotere stuuruitslagen nodig zijn en daarmee het rij-comfort dus toeneemt. 

Het Ative Steering systeem is een complex stuk techniek. Het is enorm belangrijk dat het systeem goed gekalibreerd is. Systeem-kalibratie en uitlijnen van de wielstanden dienen tegelijkertijd uitgevoerd te worden.

Diagnose van de BMW

Ook wij startten onze diagnose met het uitlezen van de storingscodes. De foutcodes wezen inderdaad naar een storing met de koppelsensoren van het Active Steering systeem. De storing was permanent aanwezig. Wissen was niet mogelijk. Volgens zeggen was het vervangen van de losse sensor niet mogelijk. Een nieuw stuurhuis heeft een pittige prijs.

 Het zou dus lonend kunnen zijn om eerst eens het systeem in de auto te onderzoeken. Dat we dat niet voor niks hebben gedaan is op de foto duidelijk zichtbaar. Minuscule beschadigingen van de isolatie van de bedrading zorgde voor kortsluiting.

 

Uitlijnen en kalibreren

Na herstel van de kabelboom hebben onze uitlijn-specialisten de BMW X6 uitgelijnd en de kalibratie van het Active Steering systeem uitgevoerd. Het stuurwiel stond nu weer kaarsrecht.

Contact

Heeft u ook een vraag voor onze vakidioten? Neem contact op met ze via T 0416-691396. U kunt ook een bericht sturen via het formulier op de website.

Reacties (1)

Reactie toevoegen
Auto Kasva
1 maand geleden
Wij hebben dit zelfde probleem bij een F10 530d.. Hebben jullie er tijd voor om er naar te kijken?

Reageren op het artikel

© 2018 | Autobedrijf Wout Bouman | Bosch Car Service