Recent

Zoekplaatje

ABS storing

Een brandend storingslampje in de auto kan soms een zoekplaatje zijn voor de autotechnicus. Hieronder beschrijven we de wijze waarop we een storing in het ABS systeem van een VW Polo uit bouwjaar 2006 opspoorden.

De eigenaar van de VW Polo meldde zich in onze garage met de melding dat het ABS waarschuwingslampje brandde op het dashboard. De eerste stap bij storingsdiagnose is het uitlezen van de foutcodes. In dit geval was code 00287 opgeslagen. De omschrijving bij deze code luidt:

00287 Rear right speed sensor -G44 Fault in electrical circuit

Of te wel een fout in het elektrisch circuit van de toerentalsensor van het rechter achterwiel. Een simpele, maar effectieve controle van de sensor is het verwisselen van de rechter en de linker toerentalsensor. Hieruit bleek dat de sensor niet defect was. De oorzaak zal dus in de bedrading of in het regelapparaat gezocht moeten worden.

Documentatie

Nu werd het tijd om de reparatie- en onderhoudsdocumentatie van deze VW Polo te gaan raadplegen. In het elektrisch schema zien we dat er een connector T9a in het schutbord gemonteerd zit, waar de ABS toerentalsensor bedrading doorheen loopt. 

Nu kunnen we de bedrading controleren. Dit doen we door de bedrading te belasten. Een weerstandsmeting geeft vaak niet het gewenste resultaat. Vanaf de connector T9a in het schutbord controleren we de bedrading naar het ABS regelapparaat. Deze is in orde. Vervolgens controleren we de bedrading vanaf de connector T9a naar de toerentalsensor van het rechter achterwiel. Bingo: hier constateren we een draadbreuk. 

Nu we wisten in welk deel van de auto de draadbreuk gezocht moest worden, werd het zoekplaatje al een stuk overzichtelijker. Na demontage van de dorpellijsten en een deel van de vloerbekleding vonden we de breuk.

De draadbreuk werd hersteld. De storing in het ABS systeem kon nu wel worden gewist. Nadat de gedemonteerde delen waren terug gemonteerd, kon de eigenaar van de VW Polo weer met een goed werkend ABS systeem de weg op.

Reacties (0)

Reactie toevoegen
Vul het formulier hieronder in om als eerste te reageren op dit artikel.

Reageren op het artikel

© 2018 | Autobedrijf Wout Bouman | Bosch Car Service