Ford Galaxy (64) 2015 > Retrofit van de achteruitrijcamera

Comment

Ford Galaxy (64) 2015 > Retrofit van de achteruitrijcamera

Originele Achteruitrijcamera retrofit voor Ford Galaxy (64) 2015 en later

Nu ook mogelijk in onze werkplaats. De retrofit van een originele achteruitrijcamera op de Ford Galaxy van 2015 en later die uitgerust zijn met een Sync 3 systeem .

Contact

U wilt ook een camera in uw Ford? Informeer naar onze mogelijkheden. Bel met T 0416-691396 of stuur ons een email.

Naam *
Naam

Comment

Mazda CX-5 met storing in de actieve verlichting

Comment

Mazda CX-5 met storing in de actieve verlichting

Mazda CX-5 bezorgt autobedrijf een enorme kater

Via een grossier in automaterialen kregen we in ons diagnose centrum een Mazda CX-5 aangeboden. De grossier had een trekhaak met kabelset geleverd. Het verhaal begon met een doorgestuurd mailtje in onze mailbox:

Eerste gedeelte van de mail

Eerste gedeelte van de mail

De Body Control Module van de Mazda CX-5

De Body Control Module van de Mazda CX-5

Hieronder het gedeelte uit de email dat beschrijft welke werkzaamheden bij de Mazda dealer zijn uitgevoerd.:

Tweede gedeelte van de email

Tweede gedeelte van de email

De tellerklok van de CX-5 was ook vernieuwd

De tellerklok van de CX-5 was ook vernieuwd

Derde en laatste gedeelte van de email

Derde en laatste gedeelte van de email

AFS verlichting storing

Na het doorlezen van deze email was het ons duidelijk dat iedereen inmiddels een flinke kater aan de Mazda had overgehouden. Na de trekhaak montage was een storing in het AFS verlichtingssysteem ontstaan. We lieten de grossier weten dat ze de auto in ons diagnose centrum mochten afleveren.

Basis diagnose

Toen we de CX-5 voor de eerste keer aansloten op onze diagnose-apparatuur, bleek deze helemaal ram vol met foutcodes te staan. Vooral heel veel CAN gerelateerde storingen. Dus meteen de automotive labscoop erbij gepakt.

De CAN berichten zien er niet goed uit

De CAN berichten zien er niet goed uit

Duidelijk is de vervorming van het CAN-bus signaal te zien. Dit is uiteraard de oorzaak van een berg communicatie foutcodes in de Mazda. We hebben dit netwerk bekeken en vonden uiteindelijk een probleem in de stekker naar het instrumentenpaneel. Het stekkertje van de CAN-bus draad was ruim "geworden". Door dit klemcontact probleem werd het netwerk onderbroken en konden verschillende modules niet met elkaar communiceren. Eigenlijk zoals in de mail al te lezen was.

Knipsel.PNG

Met wat geduld en gepriegel konden we het klemcontact weer verbeteren. Nu waren we echt bijna alle foutcodes kwijt. Niet zoals meerdere keren was geschreven, maar steeds toch niet het geval bleek te zijn. Er bleven een paar foutcodes over in verschillende modules. Die hadden één ding gemeen. Namelijk geen communicatie met de Active Front Light System module, afgekort AFS. Deze module had men al twee keer vervangen. In eerste instantie had men een gebruikte AFS module gemonteerd. Verderop in het traject werd er besloten om er maar een compleet nieuwe in te plaatsen. Wij controleerden de voeding, massa en communicatie op de module. Deze waren allemaal in orde. Wel viel ons op dat de module erg warm werd. Hierop besloten we, net als bij de Audi A8 met de Gateway storing, alleen de hoognodige bedrading aan te sluiten op de AFS module.

De AFS module

Ook de AFS module is uit te lezen

Middels dit trucje konden we met beide AFS modules communiceren. Zo wel de oude als de nieuwe AFS module communiceerde weer en de foutcodes konden gewist worden. Ook het oude instrumentenpaneel had geen enkel probleem. We wisten nu zeker dat er minstens 2 modules zinloos waren vervangen. We hadden helaas niet de oude BCM erbij, maar ons vermoeden is dat die ook zinloos is vervangen.

Out of the box denken

Meestal is het controleren van voedingen, massa's en communicatie voldoende om een conclusie te trekken. Onze ervaring is echter dat er steeds vaker andere factoren zijn die roet in het eten gooien. Zo ook bij deze Mazda. We konden immers na ons trucje weer gewoon communiceren met de AFS module. Er moest dus een externe factor zijn die er voor zorgde dat de module niet meer communiceerde. Na bestuderen van het elektrische schema vonden we een symbool van een hoogte sensor op de achteras. Was het verhaal niet begonnen bij werkzaamheden nabij de achteras. Namelijk het monteren van een trekhaak. Een blik onder de auto aan de achterzijde onthulde het oorspronkelijke probleem.

Oorzaak en gevolg

De foto's maken duidelijk waar het spaak loopt. De kabelboom van de hoogte-sensor van het AFS-systeem is klem gedraaid tijdens de montage van de trekhaak. We kunnen ons goed voorstellen hoe dat is gebeurd. De bruggen in de werkplaats staan vol. De auto moet klaar in verband met de aflevering. De trekhaak wordt met kunst en vliegwerk gemonteerd.

Als we een opsomming mogen maken van wat wij denken hoe het is gegaan:

  1. Trekhaak montagefout veroorzaakt problemen in het voertuig

  2. Diagnose leidt tot het (onnodig) vervangen van de BCM. Deze heeft immers niets met de hoogtesensor te maken, €????

  3. Vervolgens heeft een diagnose geleid naar het onnodig vervangen van de AFS module, €????

  4. Autobedrijf heeft de auto terug moeten nemen, klant ontevreden en nogmaals een kosten post, €????

  5. Iemand heeft de stekker van het instrumentenpaneel onbetrouwbaar gemaakt door metingen/werkzaamheden

  6. Opnieuw zinloos een AFS module vervangen, €????

  7. Zinloos een instrumentenpaneel van €2400,- vervangen

Alles bij elkaar is dit een torenhoge kostenpost geworden. Zeker als we alle gemaakte uren erbij optellen.

Zorgvuldig werken

Natuurlijk is de inbouwer niet zorgvuldig geweest. Hier is immers alle ellende mee begonnen. De diagnose specialisten die hierna bezig zijn geweest, gaan wat ons betreft ook niet geheel vrij uit. Zeker als je voor de tweede keer eenzelfde module gaat vervangen, moet je toch echt even heel hard gaan nadenken. Vraag jezelf altijd af indien jezelf voor de kosten moest opdraaien. Zou je dan ook op de "gok" een combi-instrument van 2400 euro erin zetten?

Contact

Neem contact met ons op via T 0416-691396, optie 1. U kunt ons ook een email sturen via deze website.

Comment

Mercedes-Benz C-klasse met opstart probleempje

Comment

Mercedes-Benz C-klasse met opstart probleempje

Mercedes-Benz C-klasse (W204) wordt maar half wakker

Via een occasionhandelaar werd ons een Mercedes-Benz C-klasse (W204) van 2012 aangeboden. Het betrof C180 met motorcode 271.820. De klacht van de nieuwe eigenaar was dat ‘s-morgens de automaat in de parkeerstand blokkeerde. De pook stond vast in de P-stand. Na diverse keren de motor opnieuw te starten en de portieren op en van slot te zetten was het soms wel weer mogelijk. Uiteindelijk lukte dit ook niet meer. Zodoende is de auto op transport naar ons gekomen. De transporteur wist hoe je de pook manueel uit de parkeerstand kon krijgen en zo kon de auto op transport. Uiteraard zijn wij begonnen met een voertuig-scan. Hierin kwamen we heel veel modules tegen die communicatie foutcodes hadden met andere modules. Het leek hier dus te gaan om een netwerk probleem. Via de originele werkplaats documentatie werd een netwerkschema opgezocht. We concentreerden ons op het powertrain netwerk, want de automaat wilde niet uit z’n P-stand. Mercedes-Benz gebruikt mooie potentiaal verdeelstukken. Hier komen de netwerkdraden van verschillende modules bij elkaar. Een prachtige locatie om onze automotive labscoop op aan te sluiten. Als er dan een verstoord signaal te zien zou zijn, kunnen we daar ook de verschillende modules los nemen. Op die manier kunnen we dan een probleem in de module of bedrading naar die module uitsluiten. De auto werd meerdere ochtenden gestart, maar het probleem kwam niet terug. In overleg met de eigenaar mochten we de auto gebruiken voor woon- en werkverkeer.

The day after

De volgende ochtend was het meteen raak. In onderstaande filmpje is te zien dat diverse functies niet werken. Zoals binnenlicht, richtingaanwijzers, airco, radio, groot licht en er zijn ook diverse meldingen in de display te zien. Het lastige is het probleem met de pook.

Uiteraard werd gelijk het signaal van de CAN-bus beoordeeld. Deze zag er prima uit, wel was het erg druk op de bus. Dit geeft aan dat er modules zijn die wel heel veel praten. Dit ontstaat als er modules zijn die niet communiceren. Andere modules gaan dan elke keer maar vragen om informatie van die module. Via onze diagnosetool werd er een voertuigscan gemaakt. Het mooie hieraan is dat de we een complete overzicht krijgen. De lijst begint met modules die fouten bevatten. Daarna komen de modules zonder fouten en als laatste de modules die niet reageren of niet aanwezig zijn. Door het vergelijken van de huidige autoscan en de reeds eerder gemaakte autoscan. Konden we zien welke modules niet reageerde. Dat waren er best veel.

Kladbriefje met verschil tussen de twee voertuigscans

Doordat we de motor en versnellingsbak wel konden uitlezen, wisten we dat er geen netwerk probleem was. Ook heeft het binnenlicht niets te maken met een powertrain CAN-bus systeem. Het begon dus meer te lijken op een voedingsprobleem. Dit vermoeden werd bevestigd door een foutcode in de achterste SAM.

30G spanning lager als 7,5V

Onderweg naar werk, waar ik uiteraard te laat aankwam, had ik overleg met een kennis die veel van Mercedes-Benz weet. Hij gaf aan dat het relais 30G een soort ruststroom relais is. Dit relais wordt na 6 uur stil staan uitgeschakeld. Het idee was dat dit relais niet meer inschakelt. We wisten alleen niet welke modules dit relais voorziet van spanning. Er waren redenen voldoende om dit relais nader te onderzoeken.

Originele diagnose en documentatie kunnen het zoveel makkelijker maken

In onze diagnose werkplaats maken wij gebruik van originele documentatie. Tevens beschikken wij over een aantal originele diagnoseapparaten van diverse merken. Zo ook voor Mercedes-Benz. Mercedes-Benz Xentry en BMW ISTA zijn systemen die het de monteur zoveel gemakkelijker maken. Aan de hand van foutcodes zijn er beschrijvingen en elektrische schema’s te raadplegen. Andere merken kunnen hier nog een puntje aan zuigen. Xentry werd aangesloten en we startten het testplan voor de foutcode in de achterste SAM. Als eerste moeten we een spanning meten op de 30G stekker achterop de SAM. Tja, dan moet het probleem wel aanwezig zijn natuurlijk. De auto stond namelijk weer in onze werkplaats en bij de tandarts voel je ook geen kiespijn …

In de achterste SAM zit ook een actuatortest op het 30G relais. Hiermee kun je het relais in- en uitschakelen. Nadat we dat een paar keer hadden gedaan, werkte het relais niet meer. Hadden we nu het probleem of is er een beperking in het aantal keren aansturen.

Het eerste was het geval. De storing was weer aanwezig. Op de stekker 30G van de achterste SAM was geen voeding aanwezig met het contact aan. Maar ook de uitgang op de relaismodule voorin had geen voeding. Dus het relais was defect of er kwam geen aansturing uit de achterste SAM module. Onze automotive labscoop sloten we aan op de relais stekker. In onderstaande schema kunnen we zien dat het relais vier aanstuurdraden heeft. Twee draden worden gebruikt om het relais in te schakelen en twee draden voor het uitschakelen.

Schema 30G relais

In de automotive labscoop meting tijdens de actuatortest konden we zien dat het relais gewoon wordt aangestuurd.

Na een paar tikken met een schroevendraaier op de relaiskast werkte het relais weer. Onze conclusie was dat het relais vervangen moest worden. De klant ging akkoord met onze prijsopgave en het relais werd vervangen.

Nieuwe relais module

Na het vervangen van bovenstaande module werkte alles weer perfect. Ook de actuatortest werkt zoals het hoort.

Weer een klant blij gemaakt, want niets is zo vervelend als weg willen met een auto die dat niet wil.

Contact

Wilt u contact met onze techneuten? Dat kan via de telefoon op 0416-691396, optie 1. Een email sturen kan ook via de website.

Comment

Peugeot Partner met draadboom chaos

Comment

Peugeot Partner met draadboom chaos

Onbetrouwbare partner

Normaal gesproken kun je vertrouwen op je Partner. Zoiets zal Peugeot destijds bedacht hebben met het verzinnen van de naam voor deze bedrijfsauto. De eigenaar van deze Partner B9 uit 2009 is het vertrouwen in de Peugeot echter volledig kwijt. Te pas en te onpas kan er geen gas gegeven meer worden. Na eerst bij  een aantal universele autobedrijven onder de loep genomen te zijn, komt de Peugeot bij een dealer terecht. Daar wordt al snel duidelijk dat de auto een verleden heeft. Er zijn meerdere herstelwerkzaamheden verricht aan de kabelboom op verschillende plaatsen. De foto hieronder geeft een indicatie van het uitgevoerde herstelwerk.

De auto was acht maanden geleden aangekocht en volgens zeggen was het een wonder dat het al die tijd goed was gegaan. Er werden door de dealer een aantal verbeteringen aangebracht in de vorige herstelwerkzaamheden, maar helaas stond de eigenaar na een paar honderd meter weer stil. De dealer gaf aan er geen heil in te zien en verwees hem naar het diagnose centrum van Wout Bouman. Die konden hem waarschijnlijk beter helpen. Er ontstonden steeds diverse CAN-bus storingen in de Partner en die kreeg men niet opgelost.

Bellen, mailen en plannen

De meeste mensen bellen ons om te vragen of we een idee hebben en of we het op kunnen lossen. Nu is het soms lastig hierop direct een antwoord te geven. Zeker in de waan van de dag als je met je gedachten al in een andere lastige storing zit. Wij vragen dan om ons een email te sturen met alle voor de storing belangrijke informatie. Sommige probleemeigenaren vinden dit maar lastig en doen dit dan ook niet. Let wel: hoe beter de klachtomschrijving des te beter wij uw storing kunnen oplossen. In het geval van de Peugeot ontvingen wij de volgende email:

 Ik heb vd week reeds contact met u gehad betreffende onze Peugeot Partner hdi 2009. Deze blijft continu in noodprogramma schieten waardoor de auto nog maar stapvoets rijdt. Display geeft dan aan: emmissiegassen storing of motormanagement storing.

De dealer heeft hem uitgelezen en het maakt niet uit waar ze hem uitlezen, of het nu ABS systeem is of de turbosensor hij geeft overal storing aan wat CAN-bus gerelateerd is. Volgens de dealer heeft de vorige eigenaar aan het CAN-bus systeem zitten rommelen en overal knijpverbindingen gemaakt wat eigenlijk niet mag ivm slechte data overdracht. Nu heeft de dealer reeds 5 verbindingen gesoldeerd en de turbosensor vervangen. Echter zonder resultaat. U meldde mij reeds dat ik de auto bij u kan brengen op afspraak maar mijn vraag aan u is of er een leenauto voorhanden is.

Daar ik naar mijn werk moet en mijn vrije dagen nodig heb voor de vakantie v/d kinderen is vrij nemen helaas geen optie. Ik zit in de SHV dus een auto huren is financieel ook niet mogelijk bovenop deze kosten. En helaas hebben wij geen familie meer of vrienden met een auto die wij kunnen lenen. Ik hoop dat u ons uit de brand kan helpen en het euvel kan vinden wat de dealer tot op heden nog niet gelukt is.

De tekst in de email gaf ons weinig handvatten en we konden dus niet anders als aangeven dat de auto naar onze diagnose werkplaats moest komen. Er werd een afspraak ingepland. Alleen op de die dag kwam er geen Partner. De Peugeot had er echt geen zin meer in. Normaal kon de eigenaar de auto opnieuw starten en dan kon die weer rijden. Dit was, net nu de auto stond ingepland, niet het geval. De auto wilde de volgende dag wel mee werken en zodoende kwam die bij ons aan. Later die dag hebben we een foutcode-scan gemaakt. Er stonden diverse CAN-bus foutcodes in. Een aantal hadden te maken met het niet communiceren van de audio unit. Dit was logisch, want er zat een aftermarket audio systeem in. De andere "CAN-bus" fouten hadden betrekking op de ABS unit. In de motor ecu stonden er meerdere. In totaal stonden er vier over problemen met de gaspedaalsensor.

Eén foutcode, die niet te wissen was, had te maken met de regelklep in het inlaatsysteem, waar we hierboven al een foto van zagen. De oplettende lezer merkt op dat ik CAN-bus fouten tussen aanhalingstekens had gezet. Ik zal dit nader verklaren. Als de motor-ecu geen juiste informatie aan de abs unit verstuurd, zal de ABS unit aangeven dat hij ongeldige data heeft ontvangen via de CAN-bus van de motor-ecu. Dit geeft NIET aan dat er een CAN-bus storing is, maar geeft alleen aan dat er informatie mist of onvolledig is op de CAN-bus. Als er een probleem is met één van de ABS snelheidssensoren. Dan kan ABS het snelheidssignaal soms niet juist berekenen. Hierdoor wordt er dus geen snelheidssignaal op de CAN-bus gezet. Verschillende ecu's zullen dus aangeven dat de informatie via CAN-bus van de ABS niet juist is. In ons geval kon de motor-ecu geen juiste koppelvraag berekenen, doordat er een probleem was met het gaspedaal. Hierdoor gaf de ABS dus aan dat er geen juiste informatie via de CAN-bus was gekomen vanaf de motor ecu. 

We wisten wat ons te doen stond. De basis-diagnose was begonnen en we besloten eerst maar eens die harde foutcode op de regelklep in de inlaat te onderzoeken. Dit was snel duidelijk. In plaats van 12 Volt stond hier maar 3,8 Volt op. Er werd een bypass gemaakt en de klep werkte weer zoals het moest. Later zouden we met de klant overleggen hoe dit verder aan te pakken.

Gaspedaal, bedrading of ecu?

Nu gingen we ons concentreren op het gaspedaal. Hier stonden vier foutcodes op. De P112X codes slaan op een probleem in vergelijking tussen gaspedaalsensor 1 en 2. Ook stond er nog een foutcode op de kick-down schakelaar in gaspedaal.

Knipsel.PNG

 

In het originele schema konden we zien dat de schakelaar de volgende aansluitingen heeft. Eén centrale voeding, twee signaaldraden, één massa en één schakelaar als kick-down. Het vreemde was wel dat de aansluitingen op het gaspedaal in het schema verkeerd waren genummerd. In het schema van Tolerance-data was dit correct, alleen stond de kick-down daar niet in getekend. Met een beetje logisch nadenken konden we onze vierkanaals labscoop toch aansluiten. 

Test opzet van de meting

In onze meting konden we zien dat de potmeter signalen beide oplopen bij gas geven. De ene is echter de helft van de andere. Het kick-donw signaal gaat van 5V naar beneden bij vol intrappen. Door deze meting werd onze gedachte bevestigd dat de voeding op het gaspedaal moet weg vallen. We hadden immers ook een foutcode op het kick-down signaal. Hieronder is te zien dat inderdaad na één van de vele startpogingen de 5 Volt voeding weg valt.

Voeding op gaspedaal valt weg

Nu was het tijd om het kick-down signaal te verwisselen voor de 5 Volt voeding gemeten op de ecu uitgang. Zo konden we uitsluiten of er een kabelbreuk was of dat de 5V al weg viel in de motor-ecu.

Voeding is al weg bij de ecu

Voeding is al weg bij de ecu

Te zien is dat de 5 Volt al weg is bij de motor-ecu. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Namelijk een sluiting in het 5V circuit door bedrading of in één van de aangesloten sensoren. Het kan echter ook een defecte ecu zijn. Om dit uit te sluiten offerden we een meetkanaal met de signaalspanning van de gasklep op. Hiervoor in de plaats kozen we de 5 Volt uitgang van de map sensor. Hier was immers geen foutcode op, dus was de vraag of die wel aanwezig bleef. In de meting kunnen we zien dat deze ook weg valt.

Ook op de andere 5V uitgang van de motor-ecu valt spanning weg

Hmmmm, dat is vreemd. Die valt ook weg. En geen foutcode tot gevolg. We hebben steeds alleen maar foutcodes op gaspedaal. waarschijnlijk is de storing te kort om een foutcode voor de map sensor te zetten. We laten ons niet zo maar uit het veld slaan. De raildruksensor heeft immers ook een 5V voeding. Dit signaal wordt zeer nauwkeurig door de ecu gemonitoord. Dus sloten we daar onze meting op aan.

Zoals verwacht valt die voeding niet weg. In de ecu zitten inwendig meerdere sensoren aan elkaar. Ze delen een gezamenlijke voedingsbron. Meestal zijn er meerdere voedingsbronnen in de ecu. Dat konden we hier mooi zien. De voedingsbron waar de map-sensor en het gaspedaal op aangesloten zitten valt weg. De voedingsbron waar de raildruksensor op zit valt niet weg. Nu zou nog steeds het probleem in de bedrading of een aangesloten sensor kunnen zitten. Als dit het geval zou zijn en we maken een bypass tussen de twee voedingsbronnen, dan zou het andere circuit ook uitvallen. In dit geval was ons idee dat de motor misschien wel zou uitvallen. Dit door het ontbreken van het raildruksignaal. De twee meetkanalen (geel en blauw) werden met elkaar verbonden.

knipsel.jpg

En het proberen ging weer verder. De auto werd voor gedurende drie dagen meerdere keren per dag gestart. De storing kwam niet meer terug. Onze conclusie is dus dat de ecu defect is. Dat is een zeer duur onderdeel en we hadden al gelezen dat de eigenaar in de SHV zat. De goedkoopste oplossing in dit geval is om een draad te trekken tussen de twee voedingsbronnen. Als de voedingsbron van het ene circuit dan even weg valt. Dan wordt dit opgevangen door het andere circuit. De klant was erg blij met deze creatieve oplossing. Bij ophalen gaf de klant nog wel aan dat hij wel wat tijd nodig heeft om het vertrouwen in zijn partner terug te krijgen. De Partner krijgt dus een tweede kans!

Contact

Onze diagnose specialisten kunt u bereiken via T 0416-691396. U kunt ons ook een email sturen. Vermeld altijd kenteken en of identificatienummer van uw auto. Een goede omschrijving van de storing of een duidelijke vraag aan ons team stuurt u via deze pagina.

Comment

Volkswagen Up! cruise-control

Comment

Volkswagen Up! cruise-control

Volkswagen Up! 2013 originele cruise-control

Een van de mails afgelopen week betrof een Volkswagen Up! De auto had als bouwjaar 2013. De vraag luidde of we ook op deze versie originele cruise-control konden monteren. We hebben al eerder een Volkswagen-Up cruise-control retrofit gedaan. We weten dat dit een flinke klus is. VW levert namelijk geen originele achteraf inbouwset. We moeten dus zelf de bedrading maken om deze comfortabele functie werkend te krijgen.

De eigenaar van de Up! was sceptisch, omdat een ander bedrijf reeds een poging had gedaan voor de cruise-control retrofit in zijn auto. Dit was in een teleurstelling uitgedraaid. We spraken af dat de Up! eigenaar een keer onze diagnose werkplaats zou bezoeken. Zodat wij vast in de coderingen van de diverse regeleenheden konden kijken. Zo gezegd en zo gedaan. Nu wisten nu 100% zeker dat het ons wel ging lukken. En dat voor een afgesproken vast bedrag. No cure no pay! Dit bedrag is beduidend hoger dan hetgeen dat staat voor "even een schakelaar vervangen en coderen". Dat gaat bij de Volkswagen Up!, Seat MII en Skoda Citygo niet op. We moeten hier bedrading naar diverse modules maken en professioneel aansluiten. Dan heeft de autofabrikant ook het slimme idee gehad om de regeleenheden met breekbouten in het voertuig te bevestigen. Dit maakt deze klus niet makkelijker.

Afspraak is afspraak

De auto kwam naar onze werkplaats. De schakelaar hadden we reeds besteld. Na de- en montage van de schakelaar kwamen we tot de conclusie dat deze Up! een hele andere bedradingspin-out heeft dan de eerdere Up!'s die we gezien hadden.   

Dat was dus een tegenvaller. Onze documentatie met beschrijving van de vorige keer was nu niet bruikbaar. In onze diagnose werkplaats beschikken we over de originele werkplaats documentatie. Zodoende pakten we de originele schema's erbij en werd onze bestaande documentatie uitgebreid met deze nieuwe informatie. Aan de hand van deze handleiding maakten we de bedrading in orde. Dit werd professioneel bij de originele bedrading in de auto ingebouwd. Hierna was het nog een kwestie van coderen en proefrijden.

Kijk het lampje eens mooi branden

Leerschool

Het was weer een leerschool, maar ook deze Up! is dus aan ons uitgebreide gamma van cruise-control retrofits toegevoegd. Ondanks de tegenvaller dat we alles opnieuw moesten uitzoeken hebben we ons gehouden aan de prijsopgave. Dus geen onverwachte verassingen voor de eigenaar!

Wanneer de Volkswagen Up is uitgerust met een start-stop systeem is cruise-control inbouw mogelijk. Heeft de auto geen start-stop systeem. Dan moeten we naar alle waarschijnlijkheid de zogenaamde boordnet regeleenheid vervangen.

Naam *
Naam

Comment